Atatürk Orman Çiftliği içinde kurulan bira fabrikası, Ankara Bira Fabrikası olarak da bilinmektedir. Fabrikanın Ankara’da kurulmasının bazı sebepleri vardı. Bunlar; şehrin demiryolu güzergâhında olması, biranın hammadesi olan arpanın burada yetişmesi ve verimli su kaynaklarının bulunmasıydı.
Fabrikanın Türkiye’nin bira yolculuğunda önemli bir yeri vardı. O zamanki Cumhuriyet yönetimi halkı hafif alkollü içkilere yöneltmek istiyordu. Bu yüzden de bira tüketilmesini teşvik ediyorlardı. Bu bağlamda yapılan tanıtımlarda biranın “sıhhat” verdiği reklamı vurgulanmıştı. Böylece 1934 yılında Atatürk Orman Çiftliği içerisinde bira fabrikası faaliyete başladı. Ancak bir süre sonra fabrika üretimi karşılamada yetersiz kalınca büyütülmesine karar verildi. Üstelik sadece burada bira fabrikası yoktu. Fabrikada çalışan işçiler için lojman, hamam, işçilerin sosyalleşmesi için çeşitli alanlar da vardı. Yani burası sadece bir fabrika değil, bir nevi yaşam kompleksiydi. Ayrıca Ankaralıların vakit geçirmesi için bir de bira bahçesi açılmıştı.
Benim Ankara Bira Fabrikası’na olan ilgim, bu tarihsel öneminin yanı sıra biraya da olan ilgim. Zaten eğer bir sosyal bilimciyseniz, hele de tarihçiyseniz kişisel hobileriniz ya da ilgi alanlarınız mesleki çalışmalarını etkiliyor. Ancak henüz bu fabrika üzerine bir çalışma yapamadım. Umarım ileride gerçekleştirebilirim.
“Ankara Birası” yazılı bir şemsiyenin önünde poz veren denizci
Ankara Bira Fabrikası’na ait Ankara Birası reklamı bulunan Ankara Sergi Evi’ne ait bir kartpostal , 1936
Atatürk Orman Çiftliği Bira Bahçesi’nde bira içen bir grup, 1948
Ankara Bira Fabrikası hakkında bilgilerin yer aldığı bir kitapçık, 1940-1941