Hakkımda

Göktuğ İpek kimdir?

1989’da İzmir’de doğdum. Üç yıl sonra Ayvalık’a taşındım ve üniversiteye gidene kadar burada yaşadım. 2007 yılında üniversite eğitimi için doğduğum şehre geri döndüm. Ege Üniversitesi Tarih Bölümü’nde başlayan lisans eğitimim 2012 yılında sona erdi. Dokuz Eylül Gazetesi ve Değerlendirilmesi adlı yerel bir gazete hakkında lisans tezi yazdım. Böylece ilk akademik tez yazma deneyimimi yaşamış oldum.

Mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimi için Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne girdim. Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı’nda okudum. Bu bölümü 2016 yılında bitirdim.

Ege Denizi kıyısında küçük bir şehir olan Ayvalık, tarihi ve doğasıyla beni her zaman büyülemiştir. Bununla birlikte tarihi hâlâ detaylı bir şekilde çalışılmamıştır. Bu nedenle yüksek lisans tezi olarak Ayvalık’ı seçtim. Ve 1940-1950 yılları arasında Ayvalık’ın siyasi, sosyal ve ekonomik hayatını ele aldım. Tezim, 2020 yılında Atatürk Araştırma Merkezi  tarafından Tek Partiden Demokrat Parti İktidarına Uzanan Süreçte Bir Kentin Anatomisi: Ayvalık (1940-1950) adıyla kitap olarak yayımlandı.

2017’nin başında İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde doktora eğitimime başladım. İstanbul’a taşınmak benim için çok faydalı oldu. Çünkü kendimi hem akademik hem de kişisel olarak geliştirme fırsatı buldum. 2017-2021 yılları arasında Türkiye Sosyal Tarih Araştırmaları Vakfı’nın arşivinin tasnif ve dijitalleştirilmesi, araştırmacıların arşivden yararlanma süreçlerinin yönetilmesi süreçlerini gönüllü olarak yürüttüm. 2018 yılından bu yana Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı tarafından yürütülen “Kadın Belleği 2-30. Yıl Projesi”nde gönüllü olarak çevirmenlik ve editörlük yapıyorum.

Prag yolculuğu

Doktora tezim için konu belirleme aşamasına geldiğimde hem Türkiye tarihini hem de dünya tarihini daha iyi anlamak ve bakış açımı genişletebilmek için uluslararası ilişkiler üzerine çalışmak istedim. Bu nedenle Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle olan tarihsel ilişkilerini araştırmaya başladım. Araştırmamın beni Çek Cumhuriyeti’ne gönlendirdiği sıralarda turist olarak birkaç günlüğüne Prag’da bulunmam hayatımda bir dönüm noktası oldu. Araştırmam ve seyahatim sonrasında Türkiye ve Çekoslovakya arasındaki tarihsel ilişkileri incelemeye karar verdim. 

Peki, hangi dönemi ele alacaktım? Bu aşamada iki savaş arası dönem olarak adlandırılan 1918-1939 yıllarına yoğunlaşmak istedim. Çünkü bu yıllar her alanda dünyada birçok değişim ve dönüşümün yaşandığı bir dönemdi. Bu nedenle ben de 1923-1939 yılları arasında Türkiye ve Çekoslovakya arasındaki ilişkilerini, iki ülkenin birbirlerine bakış açılarını ve yaklaşımlarını çalışmaya karar verdim. Üstelik bu konu Türkiye’de daha önce birkaç akademik makale dışında hiç çalışılmamıştı. Çek Cumhuriyeti’nde ise sadece birkaç yüksek lisans tezi ve makale vardı.

Doktora tezim için önce Türk Tarih Kurumu’ndan eğitim bursu, daha sonra Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TUBİTAK) Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Bursu kazandım ve bu kapsamda Kasım 2021’de araştırma için Çek Cumhuriyeti’ne geldim. Bu sefer turist olarak değil, bir yıllığına bu şehirde yaşayacaktım. Ama kısa sürede Prag’ı ve Çek Cumhuriyeti’ni çok sevdiğimi ve burada yaşamak istediğimi fark ettim. Böylece eşim ve kedimiz Asuman ile Prag’a yerleşmeye karar verdik:) Araştırmalarım sırasında hem Çek tarihini hem de Çek kültürünü daha yakından tanıma fırsatı buldum. Tabii ki Çek birasına bayıldım:) Bir yıllık araştırmanın sonunda, doktora eğitimime başladıktan tam 6 yıl sonra, Ocak 2023’te mezun oldum.

Şu anda Prag’da yaşıyorum ve bağımsız araştırmacı olarak çalışmalarıma devam ediyorum.


Çalışma alanlarım

  • Şehir tarihi
  • Dijital beşeri bilimler
  • Türkiye çalışmaları
  • Emek tarihi
  • Gündelik hayat tarihi
  • Uluslararası ilişkiler
  • Kadın çalışmaları
  • Kurum tarihi